Flaska 19 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Honung, smält farinsocker och apelsinmarmelad, efter en stund träder röken fram som brända vedträn tillsammans med saltvatten.


Smak: Oljig citrus sen stenfrukt, en påträngande smaknot till teriyaki sauce (söt/salt som sötad soya) men även här finns rökigheten i bakgrunden.


Eftersmak: Kryddig hetta från rökigheten och avslutar sött från marmelad preferensen i början.

Flaska 19 - 2021  Ardnamurchan AD 01.21:01


Single Malt från Skottland 46,8%, NAS  Nr 51855 och kostar 679 kr


Den oberoende buteljeraren Adelphi började sitt arbete på tidigt 1990-tal och har sedan dess levererat högkvalitativ whisky. Namnet Adelphi har dock hanor tillbaka till 1820-talet men det är en annan historia. Dagens Adelphi började 2007 fundera på möjligheten att själva destillera whisky som komplement till att köpa fat från andra. På den västligaste punkten i norr på det Skotska fastlandet hittade sin plats och fick tillstånd att börja bygga Ardnamurchan destillery. 


Deras single malt whisky som denna flaska kallas AD följt av siffror för månad och år den är buteljerad och vilken batch den tillhör. Varje flaska är också märkt med en unik QR-kod som helt transparant berättar allt Ardnamurchan vet om whiskyn du har i din hand, tyvärr läste jag denna info för sent och de fyra flaskorna som gått åt till denna kalender är redan återvunna.


Första batchen fylddes 22 september 2020 och den andra (fast första för 2021) dricker vi idag. Totalt buteljerades 16000 flaskor och till whiskyn har 50% rökt malt och 50% orökt använts. Den är i sin tur lagrad på ex-Bourbonfat och ex-sherryfat där fördelningen är 65% bourbon och 35% sherry. Många kännare och whiskysiter hyrllar utgåvorna från Ardnamurchan och skriver bland annat att Adelphi har tagit med sig all kunskap från dem som tillverkar bäst whisky i världen in i sitt destilleri och fick därför ett extremt försprång initialt. Hoppas ni håller med dem för 649 kr för en bra whisky är inte farligt.  

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!