Flaska 18 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Rik doft, toner av choklad, tobak och lägerledsrök och läder. Vaniljsås, blåbär och päron.


Smak: Varm, kryddig, glögg. men även läder och tobak här och allt samlat i en jordig torvrök.


Eftersmak: Här kommer ektoner, kokosnöt, tobak, vanilj och rök såklart. En rök som både utvecklats och lugnat ner sig lite med lagringen.

Flaska 18 - 2021  Octomore Ten Years Vintage 2018


Single Malt från Skottland 56,8%, 10 år Nr 51092 och kostar 1879 kr


Octomore, igen säger säkert några som varit med i whiskykalendern tidigare. Japp Octomore har varit med tidigare, men i olika tappningar. Vi har provat Octomore 7.1 som flaska 13 2015 och 10.1 förra året i flaska 12. Men detta är inte som tidigare, whisky med 5 års lagring, utan det dubbla en 10-årig Octomore. Men vad händer då med en galet hög PPM-halt vid längre lagring?


Octomores dna är att använda galet hårt rökt malt. Enligt vissa omöjligt höga nivåer då det kan mätas på olika sätt. Denna håller 167 ppm. Lite lägre än 7.1 som höll 208 ppm och förra årets 10.1 som höll 108 ppm. Men med ytterligare 5 års lagring säger Bruichladdich som tillverkar Octomore att rökigheten lugnar ner sig och ger en djupare Octomore än någonsin tidigare.  


Denna Octomore har lagrats på 1st Fill Port Pipes fat, portvinsfat, cognacsfat och 2nd fill Bourbonfat samt nya amerikanska Ek-fat.


Denna utgåva i 12000 flaskor är den tredje i Octomore 10-års serie och enligt Bruichladdich är den allt Octomore inte ska vara. Octomre skapades för att vara en smakbomb med extrem rökighet. Här har den smakbomben fått lugna ner sig, men forfarande är det en uppkäftig whisky som från början ansågs vara ett pr-trick men som nu absolut bevisar sin plats i whiskyvärlden.


Bruichladdich på Islay skapade Octomore som en galen idé med super-heavily-peated , men på ön har det funnits ett Octomore destilleri mellan 1816-52.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!