Flaska 17 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Söt doft initialt, viss torvrök, fruktighet, katrinplommon och choklad, när den varit i glaset ett tag utvecklas mer rökighet.


Smak: Rökigare än doften, procentsatsen ger sig tillkänna med viss chilihetta (ökande) viss beska i smaken.


Eftersmaken: Kort i smaken, men hettan består längre. Fortfarande fruktsötma och en torr upplevelse på slutet. 

Flaska 17 - 2021  Isle of Raasay Peated Chinkapin Cask


Single Malt från Skottland 61,1%, NAS Nr 11787 och kostar 1195 kr


Isle of Raasay är en ö mellan Skotska fastlandet och Isle of Skye i Norra Skottland. Ytterligare ett ungt destilleri i kalendern i år, men även här med en spännande whisky. Destilleriet grundades 2014, fick sin licens 2017 då produktionen startade. Whisky har dock alltid tillverkats på ön, inte alltid i laglig form förrän R&B Destillers startade. Destilleriet tillverkar både whisky och gin och av deras standardutgåva har två släpp gjorts 2020 och 2021. Isle of Raasay kallar sin Single Malt Whisky Na Sia som betyder ungefär "de sex" och handlar om att whiskyn tillverkas i två recept. Ett rökigt och ett orökt. Denna whisky lagras sedan i 3 olika fattyper. First fill (dvs faten har bara använts till att lagra annat än whisky innan) Rågwhiskyfat och Bordeausx rödvinsfat samt helt nya Chinkapin ekfat. Chinkapin eller Querkus Muehlenbergii som det heter vetenskapligt ingår i släktet ekar och familjen bokväxter som växer i USA och har fått sitt namn för att hedra en pastor och hobbybotanist från Pennsylvania Gotthilf Heinrich Ernst Muhlenberg.


Dagens whisky är en Single Cask Bottling från det rökiga receptet lagrat på nytt chinkapin fat, buteljerad i modiga 61,1%, hoppas ni såg "varningen" på Sociala medier i morse. 


Valet på Chinkapin ek till fatet gjordes pga dess karaktär att tidigt ge mycket färg och smak till whiskyn. Men för att prova ut hur hårt kolade faten skulle vara gjordes tester tillsammans med Destilleriet på Hven och deras vodka som provlagrades på olika kolade fat och valet föll på ganska hårt kolade och lätt slipade fat. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!