Flaska 16 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Här hittar vi stänk från salt havsvatten, fuktig lägereld initialt som när de avtar ger sötma från farinsocker, tillagat äpple med vanilj, bbq-glace, svartpeppar och bark.


Smak: Behaglig söt men samtidigt salt, citrusolja och stenfrukt som blandas med den fuktiga röken från vedträn. På djupet kommer pepparstek, lakrits och åter sötma.


Eftersmak: Lång och oljig, syrlig som citronsorbet och nyskördad tov.


(Någon som kan förklara smaken av nyskördad torv?)

Flaska 16 - 2021  Ardbeg Wee Beastie


Single Malt från Skottland 47,4%, 5 år Nr 81322 och kostar 449 kr


Ardbeg, som så många, ett destilleri med lång historia. Grundat 1815 (enligt destilleriet själva) trots produktionen inte tog fart förrän 1817. I historiska skrifter kan man hitta Ardbegreferenser redan så tidigt som 1794. Men mer imponerande är att destilleriet var i samma familjs ägo från starten 1815 till 1977. 162 år innan den ekonomiska krisen på slutet på 70-talet tvingade familjen att sälja. Problemen fortsatte över 80-talet och ett tag var det bara några få anställda på destilleriet och 1996 stängde produktioinen ner helt, för att starta upp igen 1997 och därefter har destilleriet haft bättre ekonomi och produktionstakt.


Som Islaydestilleri är doft och smakprofilen självklart rökig. Ardbeg har många specialbuteljeringar men denna Wee Beastie är en ny standardutgåva från Ardbeg, komplement till deras tidigare storsäljare Ardbeg 10. Lite ovanligt med åldersangiven whisky, särskilt så ung som 5-årig whisky, men Ardbeg är stolta med vad de fått fram på endast 5 års lagring på Bourbon och olorosso sherry fat. Men Ardbeg gav också sin a whiskyskapare uppgiften att göra den råaste och rökigaste Ardbegwhiskyn någonsin och resultatet är denna 5-åring som enligt vissa källor bör hålla runt 60ppm, då Ardbeg normalt håller sig runt 50-55 ppm. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!