Flaska 13 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Borbonfat till 100%, vi hittar också söta toner från (ek) vanilj och crème brûlée (sötma och bränt socker) och tropiska frukter samt ganska tydliga alkoholtoner.


Smak: Mjuk och len känsla med söta spannmålstoner, lätt och fruktig med kaffetoner på slutet.


Eftersmak: Ganska normala, korta, toner av ekfatet i eftersmaken samt (av någon anledning) anges sockerkaka med banan som eftersmak.

Flaska 13 - 2021  Kingbarns Dream to Dram


Single Malt från Skottland 46%, NAS Nr 40531 och kostar 548 kr


Whisky och golf har ingen direkt koppling, kanske detta är en av få. Grundaren Douglas Clement startade projektet med Kingbarns 2009 för att det inte fanns något whiskydestilleri att besöka i närheten av deras hemmagolfbana. Det tog fem år och med hjälp av bl.a. 32 golfvänner, som investerare hade Douglas startkapitalet på £100 000 som behövdes för att den Skotska staten skulle gå in som garant för ett lån på ytterligare £670 000, men ändå saknades medel för att starta produktionen. Men platsen Douglas valt låg nära hjärtat för familjen Wemyss (Wemyss Malts som varit med några gånger tidigare i whiskykalendern) så familjen Wemyss köpte hela verksamheten 2013 och installerade Douglas som direktör. Så nu, äntligen kunde Kingsbarn starta produktionen 2014.


Dream to Dram är Kingsbarns signaturwhisky och i namnet avspeglas Douglas Clements dröm att skapa whisky. Detta lowlands destilleri gör whisky för whiskyälskare, där första fatet fylldes mars 2015, har nördat ner sig i alla steg av whiskytillverkning där 90% av whiskyn är lagrad på tidigare Bourbonfat och 10% lagrad på STR Barrique fat. Barrique är ett mått på storleken av fatet (ca 225-228 liter) och fatets storlek avgör hur stor ekfatskontakt får whiskyn. STR står för att faten byggts om av andra större fat som efter omyggnad slipats lätt och kolats på nytt före fyllning av Kingsbarns whiskydestillat.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!