Flaska 12 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: "Klassisk" Irländsk whisky med söt/syrlig doft som honungsyoghurt och konserverad frukt men även viss doft av mineral i botten.


Smak: Kryddig och söt, rik på mogen sommarfukt, julkryddor, honung och konserverade persikor i sockerlag.


Eftersmak: Fläder, mogna päron och en behaglig ton av rostad ek.

Flaska 12 - 2021  Bushmills 16


Single Malt från Irland 40%, 16 år Nr 82098 och kostar 759 kr


Irländsk whisky idag från ett av världens äldsta destillerier, med anor sedan 1608, men under namnet Bushmills har det tillverkats sedan slutet på 1800-talet då Ellen Jane Corrigan tog över destilleriet efter sin man. Under hennes ledning införskaffades S.S. Bushmills, S.S. som i Steam Ship som exporterade mängder av whisky världen över. Under denna tid tillverkades traditionell hårt rökig whisky på Bushmills, men efter 1930 görs precis som idag whisky genom trippeldesstillering på orökt eller väldigt lättrökt malt. 


På mer modern tid har Bushmills varit i stora giganters ägo. Nuvarande ägare Diaego tog över destilleriet 2005 från Pernod Richard, tillverkning och försäljningsvolym hade då legat på samma nivåer i 10 år, så Diaego satsade 450 miljoner kronor och satte målet att öka produktionen och genom att först gå från produktion tre dgar i veckan, till fem och sedan sju dagar. På 2,5 år hade de tripplat produktionen och tillverkar idag 4,5 miljoner liter per år och genom investeringen i ett tvillingdestilleri kommer den ytterligare fördubblas. Dagens 16 årign hör till Busmills standard utgåvor och är lagrad på sherry och bourbonfat som först blandas samman i en blandningstank för att föras över till fat som tidigare lagrat portvin, där den får slutlagring och smakboos ett par månader. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!