Flaska 10 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Torv, vanilj, citrus, sockerkaka och ingefära.


Smak: Lägereldsrök, gröna äpplen, valnötter och bränd ek och kola.


Eftersmak: Kryddig, söt vanilj med en lätt touch av torv.

Jag hoppas ni uppskattade årets lilla överraskning, pralinerna är gjorda med High Coast Whisky.  Följ gärna Thomas & Aimeé och deras T.A. en till på Facebook.

Flaska 10 - 2021

High Coast 63


Single Malt från Sverige 63%, 63 månader  Nr 40534  och kostar 863 kr


High Coast är inte det ett bättre namn än Box som destilleriet hette från början? Jag tycker det både på den Svenska (vi förstår vad High Coast betyder) och på den internationella marknaden. Whisky har i Skottland många referenser just till kusten. Det ursprungliga namnet Box, som destilleriet grundades som 2010 kommer av att det på platsen för destilleriet fanns ett företag som mellan 1800-1890 tillverkade lådor för export till England som just hette Box AB. Men Bacardi-ägda företaget Compass Box, som också tillverkar whisky hotade 2017 Box Destilleri AB att gå till domstol för att namnen var för lika. Compas Box var rädda att namnen skulle kunna förväxlas på den internationella marknaden. Deras budskap var tydligt, det var Svenska Box som skulle byta namn. Efter noga övervägande i Box Destilleri AB:s styrelse var det bättre att byta namn än ta strid mot ett företag med en drake som ägare. 2018 genomfördes namnbytet till High Coast och whiskyn i sig har oavsett namn hållit en väldigt hög klass hela tiden.


High Coast 63 har flera kopplingar till talet 63. High Coast är beläget på den 63:e breddgraden, som ett av världens mest nordliga destillerier. Breddgrad 63 skär precis igenom deras lager hus 3 där denna whisky har lagrats i 63 månader, gjord på rökigt recept med 63 ppm. Whiskyn i sig har lagrats i 63 ex bourbonfat som legat exakt 63 decimeter ovan mark och sedan buteljerats till 63% styrka. För att få fram priset på 863 kr har nog High Coast fått räkna baklänges, för vad jag förstår så har Systembolaget ett generellt prispåslag på sina varor. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!