Flaska 1 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Sockerkaka med grädde och sylt, som ger antydan till aprikos. En aningens rök smyger sig på.


Smak: De rökiga tonerna som kom smygande i doften gör sig påminda, men med vaniljtoner och honung som bryter sig starkt igenom.


Eftersmak: Här hittar vi andra toner: Äpplen kaffe och valnötskaka.

Flaska 1 - 2021

Three Ships 12 years


Single Malt från Sydafrika 46,3%, 12 år  Nr 52884 och kostar 649 kr


Bolaget som äger varumärket Three Shops, Distell Group Limited är baserade i Sydafrika, grundat år 2000 vid en sammanslagning av tre företag och har ett 40-tal varumärket i sin portfölj. Många okända vid en första blick, men några mer kända som Amarula Cream, Deanston Whisky, Two Oceans och Drustdy Hof.


Three Ships är whisky tillverkad i Sydafrika och är den whisky som säljer bäst på sin hemmamarknad, tillverkad på James Sedgwick Distillery.


Denna Whisky ingår inte i destilleriets standardutgåvor utan är en specialrelease ur Master Distillers private collection, lagrad i 12 år, men här är det ett litet mysterium. Varken 12-åringen eller flaskans design går inte att hitta på företagets hemsida. 


Destilleriet i sig är grundat 1886 och ligger i regionen Wellington, strax nordväst om Kapstaden. Grundaren Kapten James Sedgwick jobbade som midskeppsman på det Brittiska Ost-indiska kompaniet och slog sig till ro i Sydafrika 1850, grundade företaget (som då fokuserade på tobak, sprit och cigarrer) och drev det fram till sin död 1872. Idag är destilleriet det som gjort Sydafrikas första grainwhisky, blended whisky och single malt whisky och allt tillverkas på destilleriets område.  

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!