Doft:
Fräschör från citrus, honungsrostad korn och en liten svag aning av rökighet.
Smak:
Söt toffee som kommer först, därefter toner av grädde och toner av ekfat.
Eftersmak:
På det stora en bra whisky, utan att den nya eken tar över. Vanilj kommer som alltid med ekfatet, en sötma som är speciell. Letar man i smakerna finns en svag rök att hitta.
Single Malt Whisky från Skottland 46,3%, NAS Nr 85396 och kostar 409 kr
Deanston, grundat 1965 tar sitt vatten från floden Teith som är ett av Skottlands renaste vatten, men detta vatten förser även destilleriet med elelktricitet så de produerar idag all el de behöver på destilleriet själva.
Vatten, produktion och lagring finns inom destilleriets marker. Lagerhusen rymmer 45000 fat och merparten av all destillerad whisky går till blended industrin, hela 85%. Bara 15% blir whisky som den vi provat idag.
Virgin oak är precis som namnet antyder lagrad på nya (ej tidigare använda) ekfat. I detta fall från Kentucky. Deanston whisky är också ekologiskt tillverkad och buteljerad ung, men som alltid minst 3 års lagrad (för att få kallas whisky) men med lagring i nya ekfat ges oftast snabbt mycket smak och färg till whiskyn, på relativt kort tid.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se