Flaska 6 - Whiskykalender 2020

Officiella noteringar:


Doft:

Rostad ek och chiliflakes, saftiga hallon och toner av kanel.


Smak:

Bitterhet från choklad, hetta från den röda chillin, jordig rökighet och efter röken finns sötma från russin.


Eftersmak:

Söt vanilj, pepprighet och en hint av ekfat.


Flaska 6 - Smögen 100 proof


Single Malt Whisky  från Sverige 57,1%, 6 år Nr 40818 och kostar 795 kr (50 cl) motsvarande 1113 kr (omräknat till 70 cl)


För tre år sedan semestrade vi tillsammans med goda vänner på västkusten i Hunnebostrand på självaste Smögen. På min födelsedag fick jag av min fru en guidad tur och provning på Smögen whisky tillsammans med min vän Dan. Skulle kunna skriva ett långt inlägg om den upplevelsen och om hur engagerad och kunnig ägaren och master destillern Pär Caldenby är, men ska försöka fatta mig kort här. Allt inom Smögens whisky rymdes då (och säkerligen även nu) i en "lada". Lager av mailt, destillering, lagerhus, buteljering och provningsrum.


Smögen Whisky grundades sommaren 2009 och har sedan dess tillverkat kraftfull och oftast rökig whisky med stor karaktär. Vill berätta en anekdot från besöket 2017. Lagerhuset, ladan, var inte helt tät, det var glipar i tak och väggar. En besökare frågade om detta inte ställde till problem. En annan Svensk tillverkare lagrar bland annat sin whisky i ett kallt (vädersäkert) fuktigt bergrum. Pär svarade iskallt hur ser det ut i Skottland? Vad händer med ekfataet när det utsätts för olika temperaturer, fuktighet och en och annan höststorm? - i ett kylskåp händer inte så mycket.