Flaska 5 - Whiskykalender 2020

Officiella noteringar:


4:e noteringen som Bowmore använder, "On the eye":

Djupaste solnedgång


Doft:

Riklig doft av mörk choklad, sirapstoffee och dadelolja.


Smak:

Bittersöt som från apelsinskal och en mix av rökighet och nyrostat kaffe.


Eftersmak:

Mocha och makadamia-nötchoklad. 


Flaska 5 - Bowmore 18


Single Malt Whisky  från Skottland 43%, 18 år Nr 80026 och kostar 859 kr


Islay är en egen whiskyvärld i sig själv, här jämförs mest whisky mot andra Islay whisky, som om övriga inte fanns. Bowmore är det äldsta licensierade destilleret som fortfarande är i drift och visst har de destillerat länge på Bowmres ägor, grundat redan 1779 ger många års historia i whiskytillverkning.


18 år kan kännas futtigt i jämförlse med 241 år sedan 1779, men 2020 börjar åldersbestämd och äldre whisky blir mer ovanlig så är 18 årig whisky något extra. Man ska också tänka på att åldern avslöjar den yngsta ingående whiskyn i flaskan. För "vanlig" whisky som inte benämns single-cask innehåller allt som oftast blandningar av olika fat på destilleriet, för att antingen få ihop en och samma smak i flaskorna i ett stående sortiment eller hitta nya varianter. Detta är ett jobb som destilleriets master blender utför med noggrann precision. Skulle vi lägga till ytterligare 7 års lagring får man betala 2999 kr för en flaska på bolaget och en 31 år gammal, tillverkad 1982 Loch Indaal Cask kostar 7546 så tycker jag dagens 859 kr kan ses som ett fynd. 


Denna 18 åring är blandad från whisky lagrad på oloroso och Pedro Ximenez sherryfat som ger djup smak, doft och härlig färg.