Flaska 4 - Whiskykalender 2020

Officiella noteringar:


Doft:

Mjuk vanilj, med toner av rostad majs (typ popcorn) i bakgrunden som avslutas av en fruktighet mot päron och persika.


Smak:

Kanelkakor, cederträ och åter popcornkänslan och sötma av farinsocker.


Eftersmak:

Fruktiga toner återkommer mot slutet tillsammans med vitpeppar. Flaska 4 - Abasolo - El Whisky de México


Single Corn Whisky (?)  från Mexico 43%, NAS Nr 84317 och kostar 539 kr


Som jag skrev i den korta informationen på bloggen består denna Mexikanska whisky av 100% Mexican Cacahuazintle Corn, alltså majs. På flaskan står El Whisky de Mexico, jag funderar på vilken Skottsk motsvarighet som skulle ha titeln The Whisky of Scottland?


Cacahuazintle majsen är speciell, den växer bara på 7000 meter över havet och högre - av denna anledning har denna majs förskonats från genmanipulation, GMO, som många andra majssorter genomgått. Så denna majs innehåller (enligt tillverkaren) alla smakämnen som majs hade i äldre generationer. Majssorten används annars till brödtillverkning, pozole soppa och esquites sallad. Abasolo använder sig av en unik teknik för att spjälka majsen, som kallas Nixtamalization som är en 4000 år gammal teknik och enligt Abasolo fins det ingen annan whisky med en smakprofil som denna.


Precis som de flesta maltwhisky är denna dubbeldestillerad, dr det andra steget går långsammare, lagringen är också speciell. Lagerhusen har bara ett tungt plåttak och huset saknar väggar, detta gör att faten utsätts för ganska extrema skillnader gällande värme, fukt och kyla vilket ger en unik whisky som också levereras i en smått unik fyrkantig, brun flaska.