Doft:
Rökighet från brinnande ved, lägereld i fuktig, lite rå som en kall natt. När initiala röken lagt sig finns ekfatets sötma med toner av vanilj, citrus och kandelereade apelsinskal.
Smak:
Balancerad rökgihet och rik smak av vanilj från eken. Det finns ett bra samspel mellan rök, frukt och kola i smaken som växer efter hand.
Eftersmak:
En välbalanserad eftersmak som har lika delar sötma från eken och torrhet från röken.
Single Malt från Skottland 48,9%, NAS Nr 11255 och kostar 699 kr
Ailsa Bay grundades så sent som 2007 och ägs av William Grant & sons som idag står bakom kända sorter som tex. the Balvenie, Glenfiddich, Tullamore D.E.W. och självklart namnen Grants. På Ailsa Bya bränns 5 olika typers destillat. En mjuk, en hårdare och tre olika rökiga sorter där dagens whisky är den rökigaste. Som skrevs i blogginlägget kokas denna whisky bara 2 veckor per år. Kan kännas lite men den årliga produktionsvolymen ligger på 12 miljoner liter.
Denna release, buteljerad 2018 släpptes i 9800 faskor, destilleriet ligger inom samma område som girvan grain destillery som förser Grants whiskey med bas till sin blend, destilleriet kan producera 15 miljoner liter grainwhisky/år så i och med Ailsa Bays tillkomst dubblerades nästan kapaciteten på området. William Grants & Sons är ett familjeföretag vars styrelseordförande är femte generationen i rakt led ner från grundaren William Grant.
Ailsa Bay lagras sina första 6-9 månader i mindre ex-bourbon fat vilket accelererar smaken direkt.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se