Flaska 24 - Whiskykalender 2020

Officiella noteringar:


Doft:

Kemisk men mjuk av eken. Sälta som från tjära och kryddig tillsammans med lakritstoner och beska från choklad och tobaksblad.


Smak:

Fruktig smak till en början, men de kemiska tonerna och viss rök ger sig påmind tillsammans med sötma från Olorosofatet som ger oss vanilj och kolatoner.


Eftersmak:

Kryddig, lite rök men fortsatt söt och kryddig.


Så här kan min analys och tolkning av smak/doftprofilen se ut efter att ha läst Mackmyras produktblad.2 av deltagarna i årets Whiskykalender fick en liten påse med korn i sin kartong, dessa satt runt halsen på Mackmyra Moment 22 och är den korsort som Mackmyra använder i tillverkningen. Kom tillbaka om någon vecka, då har jag lagt upp en specialsida som sammanfattar årets whiskykalender:Flaska 24 - Mackmyra Moment 22


Single Malt Whisky från Sverige 42,4%, ca 7 år Nr 11212 (finns bara 4 flaskor kvar i Ludvika) och kostar 1198 kr 


Skriver samma text inledningsvis här som på bloggen idag.

Så var vi här (redan) årets sista flaska i Whiskykalender 2020. Under alla år med whiskykalendern är oftast julaftonens flaska svårast att välja. Jag försöker välja ut en bra mix av whisky att prova varje år och lägga ut dem med en jämn balans över smak och kvalitet över de 24 dagarna i december. Men julafton, där vill man kanske som höjdpunkt ha det bästa till sist, men julafton är en dag med extremt många smakintryck och andra drycker samt att man (i vanliga fall) har huset fullt med folk och har svårt att hitta tid för att sitta för sig själv, smaka, dofta och analysera whisky, helt enkelt ett Moment 22.


Moment 22 är ett uttryck som kommer från en roman, publicerad 1961 av Joseph Heller som beskriver "ett dilemma som saknar lösning". Mackmyra grundades 1999 och gjorde med bra tajming och kreativ marknadsföring en mindre hysteri kring sina första släpp av whisky. Detta var tiden före weblanseringar så många av oss har köat utanför olika Systembolag, åkt till strategiskt utvalda systembolag med färre besökare för att lägga vantarna på en speciell flaska. Många började samla på Mackmyra Whisky, både i serierna Privus och Preludium 01-06 som släpptes innan Mackmyras ordinarie releaser släpptes. Jag var en av dem som köade och köpte några flaskor Preludium, men jag är inte den som ställer oöppnad whisky i något skåp, jag smakar och njuter av olika whiskysorter, så även med de Preludium som finns i mitt whiskyskåp.


För gemene whiskyköpare var Preludium en besvikelse. Släppta vid hög alkoholhalt (fatstyrka) och med väldigt kort lagring (strax över 3 år) gjorde att många tappade intresset för flaskorna och när de vanliga Mackmyra flaskorna släpptes falnade intresset för de tidiga utgåvorna. Ett klassiskt moment 22.


Så vad gör man med dryga 1000 osålda flaskor preludium whisky? Jo, Mackmyra tog dessa från lagret och blandade dem i 30-liters ex bourbon fat (små fat = stor kontaktyta med eken = mycket smak) och därefter slutlagrade allt i större ekfat i 6 månader. 


Moment 22 resulterade i 1100 flaskor "nygammal" whisky som nu är slutsålda men avspeglar den uppfinningsrikedom som jag förknippar med Mackmyra.


Tack för i år och God Jul!

Det är fantastiskt roligt att göra whiskykalendern som ett hobbyprojekt, i år med 69 deltagare. Tyvärr havererade bloggen där det annars brukar vara mer diskussioner (extra tack till er som ändå tagit er tid att delge vad ni tyckt om dagens whisky på bloggen) till nästa år ska jag försöka få till en kommentarsfunktion här på websidan istället så man kan välja om man vill skriva före eller efter man sett vad flaskan innehöll.


Appropå produktutveckling, årets förpackning är en bra produktutveckling tillsammans med Smurfit Kappa och det möjliggör att kommande kalendrar kan ha fler deltagare än 69, men det är ett par månader till dess. Ni som varit med i år (och tidigare år) får ett mail när nästa års Whiskykalender släpps, har ni avundsjuka kompisar som vill ha en egen whiskykalender, be dem följa mig på Sociala medier, länkarna finns högst upp på sidan.


God Jul! Ta hand om er och håll tummarna för att 2021 blir ett mer vanligt år än 2020.