Doft:
Kraftfull med toner av citrus, päron, banan och lätt peppriga toner med avslutning av vanilj.
Smak:
Citrusfrukter främst apelsin och clementin, toner av choklad och söta torkade frukter och katrinplommon.
Eftersmak:
Fruktig främst citrus, plommon och lite sälta (saltlakrits) som avslutas mot sötade popcorn.
Single Malt Whisky från Japan 45%, NAS Nr 11013 och kostar 691 kr
Nikka Coffey Malt tillverkas i en Coffey still/panna som normalt sett bara används till grain whisky. Ni vet hur en traditionell whisky still/panna ser ut, kopparfärgad med svanhalsnacke, kolla denna artikel på Allt om Whisky, där ni ser en bra bild på en Coffey Still. Senast Nikka Coffey Malt kom till Sverige fick vi 1500 flaskor, så det gäller att passa på när tilfälle ges. Som jag skrev på bloggen var denna med för något år sedan, då av misstag, men blev genast en favorit för många av oss, hoppas ni uppskattat whiskyn idag.
Nikka Whisky med grundaren Masataka Taketsuru är precis vad vi i väst brukar ha fördommar om Japanska (Asiatiska) företag. Taketsurus familj tillverkade sprit redan på tidigt 1900-tal, såklart tillverkas Sake (fortfarande i drift idag) men för att lyckas inom whiskytillverkning tog Taketsuru in på The University of Glasgow där han med praktik på Skotska destillerier lärde sig allt om whiskytillverkning, tog detta med sig till Japan och förfinade processen inom tillverkning, lagring och marknadsföring.