Flaska 14 - Whiskykalender 2020

Officiella noteringar:


Doft:

Fruktkaka och plommonpudding och konjaksmör.


Smak: 
Trädgårdsfrukt med kola, hyvlad mörk choklad, kryddnejlika, fikon och muskot.


Eftersmak:
Svaga toner av smält/brynt socker som avslutas med bärkompott och kanel.

Flaska 14 - Teeling Brabazon PX


Single Malt Whiskey  från Irland 49,5%, 14 år  Nr 11342 och kostar 999 kr 


Teeling hävdar att de bryter traditioner och tillverkar okonventionell whisky, är det bra att tala om att man är annorulunda til en whiskyvärld som tror sig vara väldigt konservativ? Men är whisky så traditionsbunden? Jag vill hävda att det bara stämmer på en handfull whiskysorter, men nästan alla destillerier experimenterar med olika fat, rökighet och blandningar. Har provat whisky från tidigt 1900-tal och just den var ingen höjdare, så allt var inte bättre förr. 


Vad är Teeling och vad är okonventionellt med dem? Jo Teeling experimenterar och släpper mindre batcher av olika sorter för att hålla kreativiteten uppe. Irländsk whiskey från från hjärtat av Dublin, ett familjeägt destilleri sedan 1987, men namnet Teeling har anor sedan 1782 och nu ligger destilleriet väldigt nära där det en gång låg på 1800-talet.


Brabazon kommer av familjen Brabazon som mellan 1500-1800 dominerade i området runt Teeling whisky. PX-faten som whiskyn slutlagrats på kommer från Jeres Bodega som specialiserat sig på PX druvan och det är riktigt gamla fat Teeling kommit över, de har använts för att lagra Sherry i sedan 1918.