Flaska 1 - Whiskykalender 2020

Officiella noteringar


Doft: Sherryfylld. Fruktig och ton av torkade citronskal, dadlar och valnötter. Finns en smörig ton i doften.


Smak: Svarta vinbär, honung och bitterhet från riktigt mörk choklad, finns även en kryddighet från ekfatet.


Eftersmak: Eftersmaken har toner av kanel (torr och lite bitter) nötig och ett slut som får toner a röd vinbärs gelé. 

Flaska 1 - Paul John, Oloroso


Single Malt från Indien 48%, NAS  Nr 40722 och kostar 798 kr


Paul John destillery är beläget på Indiens västkust med en medeltemperatur på 25-30 grader, jämför detta med Skottlands 12 grader så förstår ni hur mycket mer whisky som dunstar i Indien. Avdunstande whisky kallas som många av er känner till Angels Share, dvs den whisky som försvinner ur faten vid lagring genom avdunstning. Whiskyn som blir kvar efter avdunstning blir mer koncentrerad både i färg, doft och smak.


En vanlig oloroso lagrad whisky är vanligtvis väldigt smakrik och kopparfärgad av sherryn som tidigare lagrats i ekfatet. I Indien kan man nog ta det gånger 5. Denna whisky är mycket djupt bärnstensfärgad och med mycket smak. Många som nyligen upptäckt Single Malt whisky brukar uppskatta sherryfatslagrad whisky, men även jag som provat hundratals whisky ser fortfarande tjusningen med dessa smakbomber.


Denna whisky är gjord på orökt malt hos Paul John och har faktiskt bara slutlagrats i olorosofat. Som vanligt med Indisk whisky är det svårt att veta hur länge den lagrats och sanning att säga så är det i detta fall ganska oviktigt, smakerna finns där och man är glad att prova kvalitetswhisky från Goa.