Flaska 5 - Whiskykalender 2019

Flaska 5 - Inchfad 13 - A.D. Rattray


Single malt whisky från Skotland 56,9%, 13 år Nr 85186 och kostar 1049 kr


Cask strength betyder att whiskyn har den alkoholhalt i flaskan som den hade i fatet vid buteljeringstillfället, man har alltså inte tillfört något vatten för att ändra alkoholstyrkan. I detta fall är t.o.m. fatnumret noterat på flaskan. Cask No 431.


I whiskykalendern välkända A.D. Rattray levererar denna gång en whisky från Inchfad, en nedlagd del av Loch Lommond som under sin kortlivade tid som eget varumärke 2006 släppte en ganska kraftigt rökig whisky. Det som finns kvar destillerat och lagrat för Inchfad hittar ibland ut på marknaden som som i detta fall via oberoende buteljerare. 


A.D.  Andrew Dewar Rattra är född 1837 och hade ett gott sinne för affärer, särskilt gott sinne att skapa sig ett extremt stort kontaktnät och ett bra distributionsnät. Arbet i kontaktnätet lever kvar än idag över 150 år senare där A.D. Rattray nästintill har tillgång till alla lagerhus i Skottland och får ofta välja ut de fat de vill buteljera för marknaden. Kvalitetsstämpeln att väljas ut som A.D. Rattray utgåva slår högt.


Officiella noteringar:

Doft: Smör, smördeg, rökt skinka och en dimma rök.


Smak: Salta toner, syrlig rök, vita druvor och lime.


Eftersmak Krispiga krusbär och en pepprig ton som försvinner med röken.