Flaska 24 - Whiskykalender 2019

God Jul!


Vi har nått sista flaskan i årets kalender, hoppas ni har uppskattat årets mix av whisky, det blev det rökigaste året någonsin, helt utan tanke på det från början, men hoppas ni som inte gillar rökig whisky ändå haft nöje av att prova de sorterna också. Kanske lärt er att det finns många olika nyanser av rökig whisky.


Fortfarande lika kul att göra whiskykalendern, själva fyllandet av småflaskor är långtråkigt (men med många års rutin går det relativt fort) att läsa på och hitta information om de olika flaskorna är det näst roligaste. Det roligaste är att läsa era kommentarer och få feedback när man hittat en whisky som blir en kommande favorit. I år har kommentarerna på bloggen varit färre, så jag snickrar på en ny modell där det ska ges möjlighet att kommentera vad man tyckte här på atasteofwhisky.se istället (blir också ett moment mindre för mig att uppdatera)


Ni som beställt whiskykalender i år får ett mail nästa år när nästa kalender släpps, har du fått den i present? Skicka ett mail till mig så ser jag till att du får info också: info@atasteofwhisky.se


Tack för i år! God Jul!Slainte

Peter Kärredal

Arran Whisky - Lochranza Castle 


Single malt whisky från Skottland, 21 år,  47,2%, Nr 40582 och kostar 1599 kr


Ön Arran hade många små destillerier på 1800-talet, men dessa försvann i kristider och i takt med att omkringliggande destillerier konkurrerade ut dem med enklare distribution på de större skotska öarna. Arran Whisky staratde upp i nuvarande from 1994 och bröt ett 160 år långt uppehåll i whiskytillverkning på ön.


Arran tillverkar och säljer ett antal standardbuteljeringar både utan angiven ålder och åldersangivna 8, 10, 18 och 21 år. De har även ett antal limiterade utgåvor som Machrie Moor deras rökiga malt vi haft med i kalendern tidigare.


I April 2019 släpptes denna limiterade utgåva i 9000 flaskor. Den är nummer 2 i Arrans Explorer whisky, första hade hämtat inspiration och design från Brodich Bay, hamninloppet på Arran. Nr 2 Lochranza Castle kommer inspirationen från Norra Arran och staden där Arran Whisky har sin tillverkning i, Lochranza. Själva slottet är idag en ruin från det ståtliga slott från 1100-talet som både då och nu är en central byggnad i Lochranza.


Whiskyn i sig har lagrats i 21 år, på sherry fat och slutlagrats på Amontillado sherryfat. Amontillado sherry är en mörkare sherry än standard sherry men något ljusare än Oloroso som är vanlig i whiskylagring. Så här gammal whisky tappar naturligt i alkoholstyrka när den lagras, så 47.2% är cask strength (trots att vi varit och testat över 60% cask strength denna kalender) 


Officiella noteringar:

Doft: Rik och komplex doft, brända mandlar, torkade aprikoser, söt äppelkaka och en av årets "konstigaste" doftpreferenser: Gammal bokhylla.


Smak: Lättare än doften, men ändå en smak som fyller munnen, söt, örtig, fruktig. Honung och saltad kola.


Eftersmak: Gåtfull (vilket bra ord) som utvecklas till svart te och behaglig cigarr rök. En fräschör kommer i slutet och sluter cirkeln av citat "a fabolous example of Arran in more advanced years" Hoppas ni håller med om det.