Flaska 14 - Whiskykalender 2019

Flaska 14 - Kaiyo - The Peated


Single malt whisky från Japan 46%, NAS utgått och kostade 979 kr


Kaiyo är ett spännande whiskyföretag i Japan, vad jag förstår destillerar de ingen egen whisky utan köper in fat med nydestillerad whisky från olika Japanska tillverkare. Denna new-make whisky säljs under benämningen teaspooned whisky. Tillverkare tillsätter en tesked whisky från ett annat destilleri till fatet för att förhindra köparen att kunna sälja den som single malt. Så detta är en pure-malt som ni kan läsa mer om på flaska 1.


Den inköpta whiskyn läggs på Mizunara ekfat, den tätvuxna och svårbearbetade eken som anses ge extra bra lagringsförutsättningar för whiskyn. Kaiyo fyller faten till 80% och påbörjar lagringen i Japan för att sedan Oceanslagras på slutet. Faten fraktas med båt till Storbrittannien och genom skiftande klimat och vågrörelserna i de 80% fyllda faten drar de ur extremt mycket smak ur mizunara eken. 


3 japanska destillerier ska finnas i denna blended/pure-malt, ingen officiellt namngiven men Nikka har bekräftat själva att de levererat whisky till the Peated.


Officiella noteringar finns men var kortare än normalt.

Söt rökighet, i doft och smak. Smaken har också toner av nötigheter, söt/mogen frukt och honung i en lång torr eftersmak.