Flaska 11 - Whiskykalender 2019

Flaska 11 - Springbank 9, local barley


Single malt whisky från Skottland 57,7%, 9 år Slutsåld och kostade 1162 kr


Springbank destillery är det enda destilleriet i Skottland som golvmältar sin malt och buteljerar sina flaskor själv och i denna serie jobbar de även med malt som odlats nära destilleriet. Närproducerat till 100%. Serien som tidigare släppts i 16 respektive 11 år har alla släptts till fatstyrka. Av 9 åringen släpttes 576 flaskor till Sverige den 4 april 2019 och att dömma om leverantörens lager på Systembolaget, gick nog de sista 2 flaskorna i Sverige åt till denna kalender.


Denna 9 åring består av 80% bourbonfatslagrad whisky och 20% sherryfatslagrad. Vissa whiskykännare benämner denna whisky som "as they don't make it anymore" golvmältning var tidigare det uteslutande sättet att mälta kornet, men i takt med att produktionsvolym och vinstmarginal blivit mer viktiga än hantverket så är det ovanligt att smaka traditionell whisky.


Officiella noteringar:


Doft: Lite skarp doft initilalt, jurdig torv finns tillsammans med sötma, fast syntetisk sötma som neongrönt godis.


Smak: Lera? Ja det är vad jag tolkar det som. Maltigheten blandas med havstoner (som det doftar vid ett saltdränkt hav) citrustoner och lite mörkare toner i slutet. 


Eftersmak: Oljigt, fräsch som eucalyptus och som senare övergår i mer medicinala toner.