Flaska 1 - Whiskykalender 2019

Flaska 1 - Kurayoshi 12


PureMalt från Japan 43%, 12 år Nr 40547  och kostar 976 kr


Kurayoshi, Matsui Whisky  kommer från det relativt okända Kurayoshi destilleriet, var lite svårt att reda ut vilket som var destilleriets namn och vilket som var själva whiskyns namn, men jag tror jag fått ihop det rätt ovan. Enligt flaskan är det nyaste destilleriet i Japan (grundat 1910) och whiskyn är en Pure Malt. Uttrycket Pure Malt kan inte längre användas som definition på Skotsk Whisky där det antingen är en single malt, single grain eller blended whisky.


Med Pure Malt avses (och gäller fortfarande i Japan) att whiskyn enbart tillverkats av malt och inget annat. Whiskyn i detta fall kommer från Skotland och Japan. Så en del av whiskyn har tillverkats och lagrats i Skottland för att senare blandas med japansk whisky. Enligt informationen framhåller de också att whiskyn vattnas ned med extra klart bergsvatten som filtrerats genom de vulkanstenrika bergsområdet som omger destilleriet.


Men enligt Skotsk modell är detta en blended whisky. Men i Japan är detta sätt tillåtet och välanvänt där man importerar skotsk whisky och slutlagrar den tillsammans med (lite) japansk whisky i Japan för att sälja den som eftertraktad Japansk whisky. Men om slutresultatet smakar bra behöver man väl inte hänga upp sig på juridiska termer.


Officiella noteringar

Doft: Rostat apelsinskal och citrongräs med en hint av rågbrödsdeg.


Smak: Spannmål med blommig touch som utvecklas till en blommig grund med äpplen och vita druvor strax efter.


Eftersmak: Lime/citrus, ingefära med en aning rök som smyger på slutet.