Flaska 16 - Whiskykalender 2017

Flaska 16 - Invergordon Grain, Wemyss Malts "Rosy Apple Brulé"


Grainwhisky från Skottland  46%, 27 år

Nr 85345 och kostar 1249  kr


Grainwhisky, ja nu har vi kommit till den fjärde "icke-single malt" whiskyn i årets kalender. När jag letade info om Grainwisky för att förklara vad det är så ställs man inför översättningsproblemen ibland för Grains på engelska är Korn på svenska, men Korn på svenska är Barley (som mältat korn alltså malt till single malt görs på)


Men i fallet med grain då är det ordet spannmål det avses och med grainwhisky så är det whisky gjort på annat sädesslag än korn. Grainwhisky tillverkas på samma sätt som single malt och måste enligt lag lagras på ekfat minst tre år - men gissningsvis är det inte first eller secondfill fat som används, troligtvis 5-6:e...


Grainwhisky används huvudsakligen som utfyllnad i blended wisky tillsammans med olika antal single malt som smaksättare. Men grainwhisky som ska säljas som ren grainwisky lagras ofta på "bättre" fat och under längre tid än lagen kräver. Denna flaska med spännande namn (som nog inte har så mycket med smaken att göra) tillverkades 1988 och har fått lagras i 27 år!

 

Officiella noteringar:

Doft: toner av päron, mördegskex och en aning citrus.

Smak:Lite bitter smak från kanel, chokladkakor och svartvinbär.

Eftersmaken toner av mörk choklad, kaffe och (enligt uppgift) jordgubbssylt i slutet.