Flaska 12 - Whiskykalender 2017

Flaska 12 - Michters US*1 Bourbon


Bourbon från Kentucky USA 45,7%, NAS

Nr 85607och kostar 984 kr


Michters Distillery, Louiseville Kentucky har historia så långt tillbaka som 1753 och länge var rågwhisky den stora produkten. Dagens Michters gör många olika sorters whisky och som i detta fall Bourbon whiskey.


Bourbon, tredje av fyra i årets kalender som inte är Single Malt, snart kanske ni kan börja gissa vilken den fjärde och sista är. Bourbon är destillerad främst på majs, minst 51% enligt lagen och ska lagras på helt nya kolade ekfat. Därav den stora tillgången och populariteten för skotska destillerier att lagra på ex-bourbonfat. Enligt samma lag ska all bourbon som lagrats mindre än 4 år ha åldern utsatt på etiketten, men som i detta fall får vi tyda det som att den är äldre än 4 år.


Lite ovanligt för denna small batch är att den är destillerad i vanliga kopparpannor precis som "vanlig" whisky, inte som annars brukligt i industriell produktion av bourbon med konstant flöde.


Officiella noteringar:

Doft av karamell och vanilj.

Tät smak av söt vanlij och bränt socker som får hjälp av en svag rökighet och en lite fuktighet och kryddighet av kardemumma och kryddnejlikor som växer sig starkare i den karakteristiska eftersmaken.