Klicka på bilden för högupplöst version.
Nedanstående bilder är tagna av mig på plats på destilleriet 2017.
Smögen 90 proof
Single Malt från Sverige
51,4%
9 år
Systembolagets nr 37284
668 kr (50 cl flaska, omräknat till 70 cl = 935 kr)
Smögen och andra dagen i rad med destilleri jag besökt. Dock låter det bättre än vad det är då jag inte besökt så många olika destillerier då själva tillverkningen är den samma oavsett vart den tillverkas. Visst plats, personer och historia kan absolut vara värd att se, så jag har nog mycket att utforska.
Smögen besökte jag sommaren 2017, då hade destilleriet funnits i 8 år. Då som nu är produktionsvolymen (med Skotska mått) blygsam och allt görs på grundaren Pär Caldenbys gård i Hunnebostrand, 7 km från ön Smögen som gett whiskyn sitt namn. Destilleri, besökscentra, buteljeringsanläggning och lagerhus finns i en lång ladugårdslänga.
Små batcher är smögens melodi, mycket av detta grundar sig i att arbetet görs för hand. Destilleriets kopparpanna är också av mindre storlek. Kvalitet är viktigare än volym. Då jag besökte destilleriet släpptes bara smögen whisky i så små batcher att det varit omöjligt att få tag på så många flaskor som behövs till whiskykalendern. Frågade Pär vid besöket då om någon specialdeal, men det var för krångligt att lösa via Systembolaget. Idag har Smögens produktionsvolymer ökat så det oftast finns smögen whisky tillgänglig i beställningssortimentet.
Grundaren Pär är väldigt påläst om whisky och har även gett ut böcker om sitt projekt. Han kan extremt mycket om lagring av whisky. Kan nämna att han hade väldigt svårt att se att whisky lagrad i ett kallt och sterilt bergum någonsin skulle få karaktär (men det är det andra Svenska whiskytillverkare som tror motsatt)
Saltstänk från havet är något vi ofta ser och läser på Skotsk whisky. Pärs lager, ladan, har sina hålrum mellan plankorna så den friska vårbrisen, höststormarna och vintriga kalla nätter får påverka faten och whiskyn lika mycket som heta sommardagar. Pär skriver på sin hemsida "lagerhuset må vara ordentligt låst för utomstående men vädret har inga problem att göra besök"
Dagens whisky har tillägget 90 proof och är en av 2 standardbuteljeringar från Smögen. Den är imponerande 9 år gammal (minns hajpen kring när Mackmyra släppte sin första 10-åring) och att ligga på fat hos Smögen i minst 9 år är häftigt.
Proof är ett äldre Engelskt mått på att ange alkoholstyrka, normalt idag anger alla i volymprocent eller helt enkelt % på flaskorna. Det engelska sättet beräknas från volymprocent multiplicerat med 7 och sedan dividerad med 4. Fullt logiskt eller hur? Men lägger vi in den ekvationen på dagens 51,4% får vi just 90 proof och Pär har valt det som namn för sina standardbuteljeringar för att som litet destilleri hållsa samma cask strength över tid är svårt, så dagens whisky är något nedvattnad för att nå just 90proof.
För att komplicera proofandet ytterligare så finns proofskalan även i USA, men där tar man helt enkelt volymprocent gånger 2. Så 100 proof där är 50%
Doft: Nyanserad, fruktig med tydligt rökig doft med fatkaraktär. Inslag av gula päron, vaniljfudge, honung, anans, ostronskal och salmiak.
Smak: Nyansesrad även här påtagligt rökig, vanilj från fatet, macadamianötter, halm och cederträ.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se