Klicka på bilden för högupplöst version.
Nedanstående bilder är tagna av mig på plats på destilleriet.
Fercullen Single Malt
Single Malt från Irland
46%
Utan angiven ålder
Systembolagets nr 84363
549 kr
Jag är extra glad att kunna ha med denna whisky i årets kalender. 2023 var jag i Wicklow, 1 timme söder om Dublin. I Wicklow besökte vi både ett lokalt ölbryggeri, inhyst i en varm och välbesökt lokalpub och en fruktvins"gård" inhyst i en garagelänga bland bilverkstäder och snickare. Båda dessa värda sina besök och egen historia, men vi åkte också en busstripp upp i de Irländska höjderna till Powerscourt.
Powerscourt ligger på 450 meter över havet och hela området breder ut sig i en underskön grönska. Powerscourt Golf club rankas som en av Irlands bästa och bredvid destilleriet finns the Powerscourt estate. Byggnader i sten, 1800-tals utseende, torn och flyglar. Men allt helt renoverat invändigt efter en ödesläggande brand 1974 där bara stenväggarna stod kvar. Förutom häftiga byggnader finns här 47 hektar omsorgsfullt skött trädgård med bl.a. ett 112 meter vattenfall. Trädgårdarna är rankade som de 3:e finaste i världen av National Geographic Society. Vill du besöka området finns ett 5-stjärnigt hotell att ta in på.
Powerscourt distillery som tillverkar Fercullen Whisky är ett nytt destilleri grundat 2018 då de första dropparna whisky tillverkades i Wicklow på över 100 år. Destilleriet har både vanliga pannor och potstillpannor för att kunna tillverka både single malt och blended whisky med egen grainwhisky. Anläggningen är modern, med historiskt avtryck och besökscentret går igenom alla steg i whiskytillverkning och lagring.
För att finansiera verksamheten under uppbyggnadsfasen och glappet innan den första producerade whiskyn kunde börja säljas köptes whisky in från andra destillerier som slutlagrades på Powerscourt och blandats innan buteljering. Så därför finns äldre Fercullen whisky att få tag på än vad destilleriet är gammalt.
Fercullen whisky kallar sig för ett grain-to-cask distillery, vilket betyder att allt förutom fatet kommer från området. Kornet är odlat lokalt och vattnet till whiskyn tas från det berömda vattenfallets rena källa. Destilleriet har byggts för att kunna producera över 3 000 000 liter whisky per år, men nu i början nyttjas bara ungefär 10% av kapaciteten.
Whiskyn vi provar idag är destilleriets första standardutgåva, när jag besökte destilleriet höll powerscourts marknadsavdelning på att bearbeta systembolaget. Tydligen lyckades de bra eftersom vi provar den idag. Whiskyn är lagrad i cirka 4 år på högkvalitativa first fill ex-bourbonfat, lagrade cirka 6 km från vattenfallets rena källa.
Doft: Toffeekola, kryddor, vanilj och äppelkaka. Päron avslutas med toner som pendlar mellan mjukt läder, kanel och vaniljdrömmar.
Smak: Vaniljsås, mild ek, salt kola, degistivekex och tarte tatin
Eftersmak: Varma toner från ekfatet, återigen läder, honungsrostade mandlar och stuvad frukt.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se