The Balvenie - the week of peat
Single Malt från Speyside Skottland
48,3%
14 år
Systembolagets nr 40956
899 kr
The Balvenie distillery grundades så tidigt som 1893 och var det andra destilleriet William Grant byggde tillsammans med sina barn. Namnet till trots så var det första destilleriet i familjen Glenfiddich som öppnade på juldagen 1887 och hade då tagit 1 år att bygga. Först 1898 öppnade familjen Grant´s som redan från början hade den ikoniska och karakteristiska trekantiga flaskan.
Familjen Grant´s med pappa William och 9 barn jobbade hårt och metodiskt med förbättringar. Produktionen effektiviserades, försäljningskanaler skapades och redan 1909 började exportförsäljning i Asien efter att ha framgångsrikt tidigare exporterat till USA. Detta gjorde att de under den amerikanska förbudstiden kunde fortsätta med full kapacitet och på sätt vara väl förberedda när förbudstiden upphörde.
Familjen Grant´s som idag drivs i 5:e generation äger och kontrollerar förutom ovan nämnda whiskysorter även namnkunniga varumärken som Tullamore D.E.W., Drambuie, Monkey Shoulder och Hendriks Gin.
1 September 2024 knöts ytterligare ett gigantiskt varumärke till familjen då The Famous Grouse köptes, dock måste affären godkännas av myndigheterna först.
Balvenie utmärker sig med att ha stor del manuellt hantverk kvar i produktionen. Malten golvmätas fortfarande och här gör man även mältningen åt syskondestilleriet Glenfiddich. Viss mängd av kornet odlas även på destilleriets marker. Whiskyn på Balvenie tillverkas långsamt, jäsningen låts ta lång tid och pannorna har en kort, tjock hals som också har en kokboll (ett bollformat utrymme på halsen som får en del av ångorna att slå tillbaka), detta ger en mild och len whisky.
Destilleriet har många spännande utgåvor och i trion med Balvenie-stories är week of peat den tredje (de två föregående heter The sweet Toast of America och A day of dark barley.) Week-of-peat kom till av att den dåvarande destillerichefen såg en lucka i produktionskalendern. Han hade innan detta varit på semester på Islay och tog upp frågan om inte Balvenie skulle testa att göra en rökig whisky.
2002 hade en vedeldad torvrök köpts in och satts under golvet för mältningen. När produktionsveckan med rökig whisky är klar sparas "the head and tail" i low-wine format i tankar för att blandas i nästa års produktion, så alla week-of-peat har spår från föregående batchar.
Enligt skaparna på Balvenie smakar the week of peat som det smakade förr, maltman Brian Webster med 48 års arbete på destilleriet intygar och var nostalgisk första gången han kände torvröken sippra ut över landskapet.
(Blandade källor och tolkningar)
Doft: Stillsam torvig doft med toner av honungskex och malt.
Smak: Len och mjuk, välbalanserad rök med lätta citrustoner, vanilj från eken och varm ljunghonung.
Eftersmak: Speysideröken ligger och pyr länge för att övergå till den välkända ekiga vaniljen.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se