Single malt från Nya Zeeland
48%
Utan åldersangivelse
Systembolagets nr 84884
899 kr
Vid nyår brukar nyhetsmedia vara flitiga att rapportera vart året först firas in. Önationerna Kiribati och Samoa i Stilla havet är först, följt av Tonga och Nya Zeeland där dagens och julaftonens whisky kommer från. Likt nyårsafton firar dessa öar också först (svensk) julafton. Nya Zeeland ligger ett halvt dygn före oss så när vi bänkar oss för Kalle Anka och hans vänner sover troligtvis Nyzeeländarna troligtvis sedan länge.
Jag vet inte hur mycket ni orkar läsa på julafton men tänker att ni kan gå tillbaka och läsa en annan dag om tiden är knapp idag. För innan jag börjar skriva om dagens whisky och destilleri tänkte jag ta tillfället i akt.
Tack för årets whiskykalender, det är ni som gör den möjlig och rolig att skapa. 184 deltagare i år, rätt galet att reflektera över när jag startade och trodde det skulle vara svårt att få 46 deltagare att vilja hänga med på äventyret. I år bestämde jag mig för att skriva nästan dubbelt så mycket om varje whisky jämfört med tidgare år. Jag handskriver alltid först för att kunna göra ändringar och tillägg när jag gör research och detta är min näst bästa del av whiskykalendern. Läsa på och skriva något vettigt om whiskyn. Det bästa förutom att få prova en mängd spännande whisky är att läsa era kommentarer och glada tillrop, det är fantastiskt kul att läsa. Tack alla och God Jul, vi kör ny kalender igen 2025.
Pokeno (lättare att skriva utan streck över o:et) kommer från ett nyzeeländskt destilleri. PŌKENO ska uttalas med ett svagt R, porkeno, tänk r som i porch fast istället för ch ljudet gå direkt till k.
Pokeno är en region i norra Nya Zeeland och ligger mellan Auckland och Hamilton och i relation till gårdagens whisky ligger destilleriet på 36:e södra breddgraden. Så mellan Lahtis på 60:e och Pokeno skiljer det alltså 96 breddgrader, mer än halva jordklotet. Mellan varje breddgrad är det 111 km så det är därmed 10656 km mellan breddgraderna. Fågelvägen däremot är det 16641 km då vi ska runt jordklotet också.
Whiskyn är tillverkad i en varm men ofta dimmig/fuktig dalgång omgiven av vulkaniska berg där vattnet också tas från, friskt klart källvatten. Destilleriets motto är att skapa en av världens bästa whisky med små serier, lång fermentering och långsam destillering.
Dagens whisky är nummer 2 i serien Winter Malt och är gjord på två olika recept som fått gifta sig i ex-bourbonfat. Chocolate malt, som är speciellt rostad för destilleriet ger kaffe och chokladtoner och Toffee malt som ska vara en unik malt rostad vid väldigt låg temperatur ger ytterligare söta toner.
Malten är sedan torkad och rökt med Manuka trä. Manuka har en speciell plats hemma hos mig, min fru har Manuka honung som huskur för alla förkylningssymtom. Denna (något dyrare) honung från just Nya Zeeland sägs ha bra immunförstärkande egenskaper. När man röker med Manuka trä som Pokeno gör sägs träet ge ovanligt söt rök.
Pokeno destilleri grundades så sent som 2017 och är ett "state of the art distillery" enligt dem själva och har nyligen kommit ut på den internationella marknaden. Klimatet kring destilleriet sägs påminna om det i Skottland fast kanske några grader varmare under de varmaste sommarmånaderna, men luftfuktighet och närhet till det salta havet är det samma.
Årets sista whisky var en av de svåraste att hitta några noter om (varken officiella eller inofficiella) men något blev det nedan.
Doft: Lätt rökig, choklad, vanilj och kola.
Smak: Bitter mörk choklad och kakaobönor, krämig fudge.
Eftersmak: Lång söt rökig finish.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se