Flaska 22 - Whiskykalender 2024

Klicka på bilden för högupplöst version.

Flaska 22 - 2024

Lindores Abbey - Cask of Lindores Bourbon II


Single malt Lowland Skottland

49,4%

Utan åldersangivelse

Systembolagets nr 52186

797 kr 


1913 köpte nuvarnde ägares gammelmorfar eller farfar The Lindores Abbey Estate för £3000 motsvarande 3,7 miljoner kronor i dagens värde. 100 år senare började det äkta paret Drew och Helen Mackenzie arbetet med att ordna finansiering på £10 miljoner för att bygga ett whiskydestilleri på fastigheten. 2017 destillerades de första dropparna whisky och när de första flaskorna Lindores Abbey nådde marknaden döptes de till MCDXCIV.


Lindores Abbey är en gammal kyrka som grundades 1191 och kallades kyrkan vid vattnet. Ni som kan romerska siffror märker att MCDXCIV och 1191 inte motsvarar varandra, men förklaring kommer. Destillering på platsen går att spåra till så tidigt som 1494, vilket de romerska siffrorna ska översättas till. Troligtvis har det bränts sprit här långt innan men 1494 kan dokumenteras. Munken Brother John Cor noterade i 'The Exchequer rolls' stadens räkenskaper en beställning av Kung James IV där han begärde att 8 'bolls' av malt skulle användas för tillverkning av Aqua Vitae som whisky kallades för då. De 400 kg gav cirka 400 flaskor.


Aqua Vitae på gaeliska är, det för de flesta här välkända, namnet ordet Uisge Beatha och betyder, både på gaelsiska och latin, livets vatten. Uisge Beatha uttalas något i stil med ish-ka-bah och med lite slarvigt uttal och lite fantasi kan vi få det till ordet whisky. I norden hade troligtvis inte nordborna varken tålamod  att vänta på att spriten skulle mogna på ekfat eller karaktären att låta bli att dricka den, så här blev livets vatten, Aqua Vitae helt enkelt Akvavit. Något som destilleriet i Lindores faktiskt också tillverkar, både en ekfatslagrad variant och en helt olagrad vit sprit.


Under byggandet av destilleriet gjordes en noggrann arkeologisk utgrävning och där hittades delar av de gamla spritpannorna från 1500-talet i ruinerna som grävdes fram. Idag är de bevarade och destilleriet har byggts så man kan se dem i besökscentret. På destilleriets hemsida finns en lång tidslinje och mycket information om kyrkan och platsens historia. Följ denna länk eller scanna QR-koden på baksidan av flaskan.


Paret Makenzie driver destilleriet i familjär anda. Du kan köpa fat på destilleriet som du själv kan vara med påverka receptet på.


Destilleriet har 3 pannor, en större och två mindre pannor. Dels för att ge whiskyn mer kontakt med kopparn men också för att låta fatägare köra mindre, personliga, batcher. Kornet som används odlas i närområdet och sedan 2020 används enbart korn som odlats på mark som tidigare tillhört kyrkan. Vattnet tas ur ett djupt borrhål som ska vara samma källa som  munkarna använde för över 500 år sedan.


Destilleriets produktionssätt och små pannor skapar enligt Lindores en whisky som snabbt utvecklar smak, särskilt i Bourbonfat som dagens whisky är lagrad på. Detta är det andra släppet i serien Cask of Lindores på bourbonfat och har som första batchen i cirka 11000 flaskor.

Noteringar

 

Doft: Vaniljkräm, chocolate chip cookies, bakkryddor och lemon curd.


Smak: Mer vaniljkräm, lite mer peppar i kryddigheten, klöver, kanel och avslutas i fräschören från gröna äpplen.


Eftersmak: Len kola och kryddor.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!