Flaska 21 - Whiskykalender 2024

Klicka på bilden för högupplöst version.

Flaska 21 - 2024

High Coast Special Release 2024


Single malt från Sverige

51,3%

11 år

Systembolagets nr 41628

1395 kr 


High Coast som fram till 2017 hette Box destilleri AB, men som jag även skrev 2021 blev destilleriet kontaktat av Bacardiägda Compass Box (eller deras juridiska ombud) som inte gillade namnet Box på annan whisky. Jag tycker då som nu att High Coast är bättre namn än Box. Destilleriet valde att gå med på kraven och bytte namn, som relativt litet Svenskt destilleri har man inte så mycket att säga emot en koncern som omsätter 4,6 miljarder dollar.


Box har varit med i kalendern 2016 och 2018 samt som High Coast 2021.


High Coast destilleri är stolta över sitt läge i norra Sverige, på höga kusten längs ångermanälven på den 63 breddgraden vilken också finns med på korken. Destilleriet har producerat whisky sedan 2010 i lokaler med anor från slutet på 1800-talet som sedan 1924 använts som vattenkraftverk.


Destilleriet gör både rökt och orökt whisky och har utvecklat metoder för att få en ren och fruktig oräkt whisky genom att ta vara på de första renaste ångorna i destillatet. För den rökiga varianten öppnas spjällen för fullt för att få med så mycket smakämnen på en gång. Tillverkning och pannornas utformning har båda hämtat inspiration från Islay och främst Kilchoman.


För att få en ren och fruktig sprit väljer High Coast att jäsa långsamt. I snitt 82,5 timmar, men därefter får mäsken "sätta sig" i ytterligare 24 timmar för att få så klar råsprit som möjligt innan destillering. Faten är självklart också viktiga för slutproduktens karaktär. Destilleriet jobbar tillsammans med Svenska Thorslundskagge som enligt High Coast hemsida är några av de bästa i världen. High Coast har också en förkärlek för att experimentera med olika fattyper och bredden är stor. Från Japanska Quervus Mangolia till Svensk skogsek. Men fota används används också helt nya ekfat, gärna i 40 liters storlek som ger whiskyn stor kontaktyta med eken. Destilleriet beskriver det som en tro på ekens magi som blir lite bättre när det inte varit något annat i fatet tidigare. 


2023 släppte High Coast sin allra första 11 åriga whisky i den strikt limiterade utgåvan The Founders Reserve. I dag dricker vi första batchen med en återigen återkommande special releases. I denna serie kommer High Coast att släppa whisky från det mest exklusiva de kan hitta i sina lagerhus.


På tal om lagerhusen så använder High Coast sig av otempererade lagerhus och i norra Sverige är temperaturskillnaderna under året stora och mycket större än på många andra platser i whiskyvärlden. Från -30 grader på vintern till +20 grader på sommaren. Detta gör stor inverkan på träet i faten som både expanderar och krymper under året.


Dagens flaska är från lika delar Olorosso Sherry (som innehållit väldigt gammal sherry) och Bourbonfat, den håller 45 ppm och buteljerad i 2784 flaskor. Vill ni läsa extremt detaljerad information, följ denna länk och scrolla ner till recept och ingredienser.

Officiella Noteringar

 

Doft: Persika, Rönnbär, Torvrök, Russin.


Smak: Bergamott (en citrusfrukt odlad kring medelhavet), Lägereldsrök, Russin, Chililakrits.


Eftersmak: Läder, Mörk choklad, vitpeppar.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!