Mossburn Foursquare Rum Finish
Blended whisky från Speyside Skottland
57,7%
12 år
Systembolagets nr 41679
899 kr
Blended whisky är inte huvudfokus för denna whiskykalender, men ibland ramlar man över flaskor som är lite för spännande för att inte prova.
Mossburn är både blender och destilleri som det står på flaskan, 1992 grundades företaget och så sent som 2017 startade deras första destilleri Torabhaig på ön Skye. Destilleriet ligger där cirka 1 timmes bilfärd från det välkända Skye destilleriet Talisker.
Som blender experimenterar Mossburn med många olika smaker allt kombinerat med en nördig känsla för fat och lagring. De har släptt många olika serier och whisky. I sin serie "Signature Casks" tar de i första hand antingen speyside whiskies eller whisky från någon av de olika skottska öarna och lagrar i vanliga nya amerikanska ekfat. Därefter flyttas whiskyn över till nya fat som fått flera stavar i fatet utbytta till stavar från t.ex. ex-olorosso eller ex-bourbon men för att lägga till ytterligare komplexitet byts även locken ut till hårt kolade lock av ny amerikansk eller europeisk ek. Detta ska vi testa i en kommande kalender.
I serien The Mossburn Cask Collaboration" som denna whisky kommer från utvecklar destilleriet smakupplevelser från två olika kulturer inom dryckesindustrin. Här möter ett okänt antal speyside whisky, fat från Foursquare Rum distillery. Whiskyn sägs vara vald för att ge en så karakteristisk speyside whisky som möjligt och Fourquare är nog också valt med lika stor omsorg.
Foursquare är ett av Barbados äldsta handelshus, dock startat under ett annat namn, men företaget har dokumenterade rötter från 1650-talet och nuvarande ägare finns med i böckerna sedan 5 generationer tillbaka till 1820-talet. Destilleriet producerar och lagrar rom så som skottarna gör, de har både prisvärd (billigare) standardrom i sortimentet men också lagrad rom där jag hittar exempel på 22 årig Foursquare rom för 2500-3000 kr flaskan.
Speyside whiskyn i denna flaska har först lagrats 12 år i ex-bourbonfat för att sedan få slutlagring och smak från fat som tidigare innehållit gammal Foursquare rom. Whiskyn är en limiterad utgåva, men tillverkaren har angivit att produktionen var 38 fat, men oklart hur stora dessa fat var. Jag har sökt och letat om information eller rykten om vilka speyside destillerier som använts, men tyvärr verkar det vara en hemlighet maser blender valt att hålla för sig själv.
Whiskyn har buteljerats till Batch strength som de valt att benämna den, ett ord som säger exakt vad det är, alltså inte Cask Strength eftersom det är många olika fat. 57,7%% brukar tåla en del vatten, skriv gärna i kommentaren nedan om du testade med och/eller utan vatten i.
(Källa Master of Malts)
Doft: Kryddigt äpple, banankaka, kanderade citroner blandas med socker-rostade nötter och vaniljfudge.
Smak: Tropiska toner med grillad ananas och rom-russinglass i en söt fruktig start som övergår till trätoner, klöver och jordigt te.
Eftersmak: Mycket söt och exotisk i smaken som blandas med fruktighet, knäck, peppar och kolad ek.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se