Flaska 16 - Whiskykalender 2024

Klicka på bilden för högupplöst version.

Flaska 16 - 2024

Fettercairn Warehouse 14 Batch 001


Single Malt från Highlands Skottland

51,2%

7 år

Systembolagets nr 41532

952 kr 


Fettercairn destilleri vid foten av bergskedjan Cairngorms i Skottland, staden eller om vi ska kalla det byn med samma namn har ca 370 invånare. Bergskedjan innehåller Skottlands högsta berg Ben Muich dhui som mäter 1309 meter. Destilleriet tar kallt och friskt källvatten från bergen och använder den både i själva whiskyn men också till att kyla pannan under destilleringen. 1950 experimenterade personal på destilleriet med kylning och satte en ring runt pannans hals, strax under böjen/nacken och lät kallt vatten strila ned för halsen. Denna metod gör enligt destilleriet att bara de finaste/lättaste ångorna passerar och de tyngre kyls av för fortsatt destillering.


Metoden att hälla så mycket vatten på kopparpannan har gjort att den där skapat en unik färg på kopparn. Färgen är svår att beskriva men illustreras av flasketikettens blå-gröna färg. På flaskan finner vi också en enhörning som varit symbol för destilleriet sedan starten för i år exakt 200 år sedan och står för renhet och styrka. Enhörningen är också Skottlands nationaldjur och är djupt rotad i den Keltiska mytologin.


Grundaren Sir Alexander Ramsay var en förmögen Skotsk markägare som kampanjade för licensiering av Skotsk whiskytillverkning. År 1824 var destilleriet ett av de första att ansöka om och även få licens. Men trots att Ramsay var förespråkade av lagen valde han fullt medvetet att anställa personers om tidigare tillverkat whisky illegalt. Han visste helt enkelt att de var bäst på destillering. Tyvärr gick det inte så bra för Ramsay som på grund av flera sämre investeringar i åren kring 1824 hade gjort slut på sin förmögenhet och fick sälja Fettercairn redan 1829.


Whiskyn som tillverkas får enligt destilleriet en tropisk smak och lagras sedan i något av Fettercairns 14 lagerhus. Den tropiska och rena smaken sägs komma av nedkylningsprocessen och det lokalt odlade kornet. År 2022 slöt destilleriet avtal med bönder i kringliggande byar och städer för att även i framtiden säkra tillgång på korn. Med detta avtal kommer all korn destilleriet behöver odlas inom 50 miles radie.


Dagens flaska som är lagrad i det 14:e lagerhuset har lagrats i 7 år och är den sista i lagerhus-serien som släppts, men är den första batchen så fler lär komma. Faten är handplockade av masterblender och har lagrats på 81% ex-bourbon firstfill fat, 7% refill bourbon och 12% fat som lagrat tidigare lokalt producerad mörk ale, stout och pale ale. 


Noteringar


Doft (från svenska importören): Nyanser av vanilj, varma tropiska frukter, delikat honung och en blommig charm.


Smak (och eftersmak kommer från destilleriet): Vanilj och mängder av tropiska frukter, honung.


Eftersmak: Varm och ton av rostad malt, tropisk frukt med lager av crème caramel och aprikostårta, kakao och en behaglig nötighet. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!