Thy Danish Whisky - Spelt Rye
Blended Whisky från Danmark
48,5%
Utan åldersangivelse
Systembolagets nr 84208
899 kr
Dansk whisky har utvecklats mycket de senaste 15 åren och idag finns över 25 destillerier (enligt Chat GPT) som även anser att Thy hör till ett av de större. Destilleriets hemsida är översvämmad med information och fakta, kul att läsa och beundras över destilleriets stolthet över whiskyn.
Thy Danish Whisky ägs och grundat av familjen Gyrup på släktgården i Thy på den danska nordvästra kusten. Gården som är på över 500 hektar har varit i släktens ägo i 8 generationer från att den grundades 1773. Gården som bedriver ekologiskt jordbruk valde att börja producera whisky 2014 och gör allt på egenodlade spannmål.
Familjen Gyrup har myntat uttrycket Single Estate Whisky, där allt tillverkas (eller odlas) på gården och har utvecklat lite egna tekniker för tillverkning av sin whisky. De använder ett roterande mäskkar som under 9 dagars mältning roterar 6 ton av något sädesslag tillsammans med rent vatten. Att rotera hela satsen istället för att röra/vispa runt i ett stillastående kar skapar enligt destilleriet en unik karaktär på deras new-make.
Thy använder sig av en enkel destillering, enkel i betydelsen en, till skillnad från traditionell dubbeldestillering i Skottland och trippeldestillering på Irland. För att få ett bra resultat av detta har Thy en extra "condenser", en renare, på pannans hals som samlar vattenånga och tyngre oljigare delar som återgår till pannan och destilleras på nytt. Enligt destilleriet ger denna metod en renare smak där respektive sädesslag får utrymme att ge sitt unika uttryck.
Lagerhuset i Thy är öppet och luftigt, naturligt ventilerat och medvetet vald öppning mot väst som bjuder in naturen i lagringsprocessen. Klimatet i lagerhuset följer årstiderna och på verkar på sitt sätt karaktären på whiskyn.
Dagens whisky, Spelt-Rye är som alla whisky från Thy en limiterad utgåva, 2900 flaskor, handbuteljerade och numrerade. Spelt är ett gammalt sädesslag som har funnits i norden sedan år 1000 före vår tideräkning och kan odlas i kargare klimat än normalt/modernt vete. Sädesslaget ger också sämre skörd, men har andra egenskaper som ger dess unika karaktär. Spelt kallas vanligtvis Dinkel och anses nyttigare än vanligt vete. Thy har full spårbarhet på sin whisky och på länken på flaskan kan vi förutom varje ingående fatsnummer läsa att whiskyn skapats på 10% spelt, 60% råg och 30% korn och är lagrad på nya amerikanska ekfat och är skapad som en hyllning till Danskarnas förkärlek till det mörka rågbrödet.
Doft: Mycket råg som balanserar mellan dammigt korn och plywood, viss syrlighet, ljung, enbär, mint och lagerblad. Citrustoner, rosmarin och toner av grönt te kommer på slutet.
Smak: Mycket råg igen, rågbröd med stor kryddighet, örterna finns kvar men får sällskap av mint, anis och omogen banan.
Eftersmak: Mediumlång, lätt och kryddig. Avslutas i anisfrön och ingefära.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se