Flaska 14 - Whiskykalender 2024

Klicka på bilden för högupplöst version.

Flaska 14 - 2024

The Shin Pure Malt Mizunara Oak Finish


Pure Malt från Niigata Japan

48%

Utan åldersangivelse

Systembolagets nr 41522

702 kr 


Shinobu Distillery är grundat 2007 av master blender Ken Usami i Niigata på Japans nordvästra sida, rakt väster ut från Fukushima som drabbades av en kärnkraftsolycka 2011, dock utan att påverka destilleriet på andra sidan landet.


Området har tillgång till tre vita skatter. Snö, Ris och Sake. Destilleriet bygger vidare på Ken Usamis passion för att utveckla och förfina tillverkningsprocessen och hans hantverk. Ken driver sedan tidigare ett ölbryggeri på samma plats som destilleriet och för att möta den stora efterfrågan på whisky startade de sitt andra destilleri 2021 i Tsugawa med ytterligare 2 pannor som kommer värmas med geotermisk energi, enligt destilleriet är det världens första som använder denna uppvärmningsform och blir därför väldigt klimatsmart. 


I Shinobous whisky kommer smaken från användning av Mizunara ek i faten. Mizunara som vi även berörde i gårdagens whisky.


Lagringen påverkar alltid whiskyn, i Skottland hänvisas ofta till saltvattnet, Indien med sitt extremt varma klimat och hög angels share och Shinobus fall kallt och torrt klimat i bergen men tillverkningen är den samma, traditionella, copper pot stills, och lagring i ekfat.


Mizunara Ek är världens dyraste ekträ och växer extremt långsamt,  från planta till att träet är redo att användas i ett ekfat är cirka 200-300 år. Detta gör att träsorten är ovanlig för fat, det finns andra eksorter som växer betydligt fortare. Egentligen var det otänkbart att använda Mizunara till ekfat, det kostade helt enkelt för mycket. Men under andra världskriget var den Japanska ön blockerad och tillgången på importerade ekfat var ytterst begränsad. Japanska whiskytillverkare fick ta det som fanns att tillgå i Japan och då blev det Mizunara. Att användningen av den typ av ek skulle ge toner av sandelträ, kokosnöt och massiv kryddighet var en fantastiskt god bieffekt.


För att i framtiden (långt fram alltså) ha tillgång till Mizunara ek, planterar destilleriet själva plantor på egna marker. 


Shinobu (som destilleriet heter) betyder Forbearance som på svenska är tålamod och illustreras av en Samuraj som precis som whiskytillverkning kräver stort tålamod.


Pure Malt som dagens whisky har som tillägg förutom fat-typen är helt enkelt ett annat ord för Blended whisky, det i flaskan är alltså inte bara från Shinobus destilleri utan är i detta fall blandad med Irländsk malt och grainwhisky för att slutlagras tillsammans 3 månader i mindre Mizunara ek-fat. Jag har sökt efter vilket Irländskt destilleri de köpt från, men hittar bara svaga aningar om Paddys Whiskey, men inget direkt utskrivet.

Officella noteringar


Doft: Vanilj, plommon, minttoner.


Smak: Svag sötma, kryddig vanilj, citrus och rökt ek.


Eftersmak: Medellång, söt, ek-toner, mint och en svag bitterhet. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!