Mc'nean Organic Single Malt
Single Malt från Highlands Skottland
46%
Utan åldersangivelse
Systembolagets nr 56471
699 kr
Mc'nean är ett ungt destilleri med en intressant historia. Annabel Thomas är en typisk stereotypisk Londontjej med karriär och allt en metropol kan erbjuda i möjligheter och utmaningar. Men Annabel fattade tycke för whiskyns magi och bestämde sig för att starta och skapa ett destilleri. 2013 avslutade hon sin anställning för att under 4 år hitta medel och finansiering till sitt projekt tillsammans med likasinnade. Bland annat attraherade hon en expert, Dr. Jim Swan, mer om doktorn lite längre ner. 2017 hade hon det hon behövde för att börja bygga destilleri och 2020 producerades de första dropparna Mc'nean whisky på det Skotska höglandet.
Annabel har ett extremt miljötänk med sig i hela företaget. Ingredienserna är ekologiska, energin som används fossilfri och t.ex. flaskorna destilleriet använder är gjorda på 100% återvunnet glas. Destilleriet blev också det första att vara certifierat "net zero carbon emission".
Trots hårt miljöarbete tillåter sig destilleriet att experimentera hårt. I en serie som kallas Huntress experimenteras tillverkning med olika jästsorter. Jäst som är en av tre ingredienser i whisky och är det som tillsammans med sockerarter i det mältade kornet bildar alkohol. De flesta whiskydestillerier använder jäst som utvecklar mest alkohol på kortast tid men det finns en mängd olika jästsorter och mc'nean har hittat en som utvecklar en fruktig smak på whiskyn.
Tillverkningen på mc'nean tillåts ta lång tid, här eftersträvar destilleriet att det som kommer ur pannan, den klara råspriten, newmake, verkligen ska smaka mycket och smaka bra. Även om val av fat, sort och kvalitet påverkar slutresultatet kan ge även sämre sprit en hygglig whisky på tre år så är ändå råspriten väldigt viktig.
Mc'nean har för sin fruktiga whisky valt att lagra den i tidigare rödvinsfat och amerikanska whisky fat för att addera ännu mer sötma.
Dagens whisky är destilleriets "flagship" whisky som är lätt och fruktig som både kommer från råspriten och faten, som destilleriet använder sig av en teknik som kallas STR. STR står för Scraped (eller Shaven) Toasted och Re-charred och är en metod för att återskapa träet i fatet som alltid blir mättat av den dryck som tidigare lagrats i det. Man skrapar insidan och bränner av det med öppen låga. Metoden utvecklades av den välkände, men för tidigt bortgångne whiskyexperten Dr. Jim Swan som jag nämnde i första stycket.
Destilleriet för noga anteckningar om varje batchs sammansättning av fat. Denna kommer från Batch.12 tillverkad och fylld på fat mars-juli 2018, tillverkad med jästsorterna Anchor och Fermentis. 5040 flaskor blev det av batchen där 35% är ex amerikanska whiskyfat och 65% STR rödvinsfat.
Trots detaljerad info om fat och buteljering, finns inte mycket officiella noteringar att tillgå.
Citrus, Persika, Aprikos och Kryddor.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se