Ardnahoe - Inaugural Release
Single Malt från Islay Skottland
50%
5 år
Systembolagets nr 41704
879 kr
Årets första lucka och årets första whisky och för en gångs skull börjar årets kalender på första advent.
2022, flaska 19 provade vi Scarabus 10 år, whiskyfamiljen Douglas Laing & Co där bröderna Fred & Stewart delade upp bolaget och Stewart och sina söner startade Hunter & Laing Co. Scarabus tillverkades av ett icke-namngivet Islay destilleri och Hunter & Laing valde noggrant ut ingående fat för att avspegla deras målbild av hur då kommande Ardnahoe skulle smaka. 2019 när de startade produktionen var Ardnahoe det första nya destilleriet på Islay på 15 år.
2019 + 5 = 2024, vilket betyder att denna whisky producerades i destilleriets barndom. På destilleriets hemsida kallar de sin whisky "A Future Islay Classic". Vågat med tanke på att de relativt få destillerierna på Islay är klassiska nästan allihop.
Whisky har varit en stor del av familjen Laing sedan 1940, främst som blenders och oberoende buteljerare. Fascinationen för Islay och dess rökiga stil gjorde valet av plats för sitt destilleri enkelt. Namnet Ardnahoe avspeglar, som så ofta, platsen där destilleriet ligger och betyder "Height of the Hollow" och ligger mellan Caol Ila och Bunnahabhain.
Vattnet hämtas ur den närbelägna Loch Ardnahoe som har ett mjukt vatten filtrerat naturligt genom torv och sten under tusentals år, enligt destilleriet skapas här en whisky med unik själ.
Malten torkas över torvrök i 20 timmar innan den mals i den enda maskin på destilleriet som inte är sprillans ny. Kvarnen är tillverkad för över 100 år sedan och ger ett historiskt avtryck. Enligt ägarna görs inte bättre kvarnar än denna från Vickers Boby. Whiskyn tillverkas hit helt traditionellt och de två kopparpannor som destilleriet har rymmer 13000 respektive 11000 liter och har en underskön utsikt mot Loch Ardnahoe, pannorna har extra långa kondensrör som ger ångorna extra mycket kontakt med kopparn. Men för nedkylning/kondensering av ångorna använder destilleriet "worm tubs" en långsammare och förr mycket vanlig nedkylningsmetod där stora kopparspolar av rör nedsänkta i kar med kallt vatten gör att ångorna långsamt återgår till vätska.
En del av Ardnahoe whisky lagras på destilleriet för att ge whiskyn sin sjövattensatmosfär och islayaura, större delen av whiskyn lagrar Hunter & Laing i deras större fatlager i Glasgow.
Dagens whisky är alltså Ardnahoes första standard release och är lagrad på first fill Bourbon och Olorosofat, destilleriet har valt att buteljera den i 50% styrka då den enligt destilleriet gör sig allra bäst.
Doft: Bris & spray från havet, islay torv och mörk choklad.
Smak: Menthol, färsk frukt och toner av lägereld.
Eftersmak: Något rökig eftersmak med inslag av citruscest.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se