Flaska 7 - Whiskykalender 2019

Flaska 7 - High Coast Querqus IV Mongolica


Single malt whisky från Sverige 50,8%, 7 år Nr 4674 och kostar 799 kr


High Coast Distillery (eller destilleri på svenska) och High Coast Whisky är den svenska whiskyn som tog marknaden med storm under namnet Box. Box Whisky vann många prestigefyllda tävligar och fick goda lovord av whiskyvärldens elit, men den skotska whiskytillverkaren och buteljeraren Compass Box tyckte att det bara fanns utrymmer för en Box och hotade med rättsliga åtgärder mot Svenska namnen. Box gjorde ekonomiska beräkningar och kom fram till att det vlev bäst med ett namnbyte, så 30 juni 2018 blev Box High Coast vilket avspeglar whiskydestilleriets läge vid höga kusten.


Querqus IV och den viktiga whiskydelen, Quercus som det svatas på latin är helt enkelt ek. efter IV står Mongolica och Quervus Mongolica är faktiskt ett bokträd (som ingår i Ek-släktet). Detta är den 4:e och sista Querqus utgåvan som utforskat olika eksorter för whiskylagring och denna har slutlagrats i 3 år och 3 månader på nya fat gjorda av Quequs mongolica uppväxta i det karga området i nordöstra kina på gränsen till Ryssland. Här växer träden långsammare och blir därför mer tätvuxen än annan ek.


Officiella noteringar:


Doft: Speciell doft från den asiatiska eken, påminner lite om cederträ, svag antydan av tjära, grönt te men även blommig och exklusiv.


Smak: Krafitg välbalanserad men även lite besk som om te har fått dra förlänge, doften anges som angenämare än smaken.


Eftersmak: Tetonerna hänger sig kvar och går över i kryddighet/pepprighet.