Flaska 8 - Jul-i-Kalender 2018

Flaska 8 - Spirit of Hven - Tycho's Star


Single Malt från Sverige 41,8%, NAS 472  och kostar 495  kr / 50 cl (motsv 693 kr / 70 cl)


Spirit of Hven, tillverkad på ön med samma namn. Tycho´s star tillägnas Hvens världskändis astronomen Tycho Brahe och den supernova han observerade i stjärnbilden Cassiopeia 1572. Denna whisky är ekologisk och destilleriet på Hven är likt Box också duktiga på att lämna ut spännande info om tillverkning och lagring. Se denna PDF för detaljinfo.


Officiella noteringar kommer även de från samma källa.

 

Outspädd, har whiskyn en härlig fruktighet inlindad i en mjuk, balanserad och tydlig rökighet. Doften av maltkorn kompletteras med toner av kokos och mandel.


Smaken är fräsch med tydlig rökighet och raka malttoner, sötman från den amerikanska eken balanseras väl av syran och de bittra tonerna från den franska eken.


Utspädd, med vatten framträder de mjuka balanserade tonerna från maltkornet, chokladmalten gör sig tydligt påmind och rökigheten blir något rundare. Fruktigheten dämpas något och drar sig mot mogna äpplen med inslag av lakrits. Det finns dofter av honung och kola sammanflätade med sötvinstoner och våt sommarbrygga.


Smaken är väl balanserad med medellång eftersmak, en härlig rökighet med en mjuk oljighet i gommen visar på att här inte skett någon kylfiltrering och att rondören verkligen kommer från ekfatslagringen.