Flaska 10 - Jul-i-Kalender 2018

Flaska 10 - Mackmyra Moment Prestige 11 år


Single Malt från Sverige 46,1%, 11 år 82888  och kostar 1198  kr


Börjar bli tjatigt med världens första, unika, spännande etc. Adjektiven är lätta att stapla och på sätt och vis är många whiskysorter helt unika, men denna avslutande flaska är faktiskt även den världsunik på marknaden.


I förra årets Whiskykalender var Mackmyra 10 med, ny har ytterligare ett år gått och Mackmyra släppte för första gången en 11 årig whisky. Denna gång i deras exklusiva sortiment under namnet Moment Prestige.


Denna whisky är slutlagrad på champagnefat och eftersom reglerna säger att yngst innehållande fat avgör åldern på flaskan kan det vara spännande att veta att 40% av ingående whiskyvolym är 13 år gammal.


"Moment Prestige är som namnet antyder – en prestigefull whisky, fylld av elegans från de franska vitvinsfaten som tidigare lagrat Philipponnats fina champagne. Detta ger whiskyn en ljuv smakupplevelse av vita druvor, grapefrukt och rostad ek."  [citat från Mackmyra]


Doft och smaknoter från Mackmyra:

Doft: Fruktig, syrlig och örtigt kryddig med vaniljig rostad ek och päronkola, syrliga varma druvor, vitpeppar, anis, ingefära och kardemumma.


Smak: Syrlig och ekig med tydliga toner av vita druvor och grapefrukt. Kryddiga och örtiga toner med eucalyptus, anis och vanilj. Texturen är medelfyllig. Lång eftersmak med tydliga syrliga champagnenoter som går mot en torrare ekighet.