Flaska 21 - Whiskykalender 2018

Flaska 21 - Jura Seven Wood

 

Single Malt från Skottland 42%, NAS

Nr 83231 och kostar 699 kr

 

Jura Seven Wood är precis som namnet antyder whisky från Jura lagrad på sju olika fattyper. De amerikanska ex-bourbonfaten måste vara världens mest vanliga fat, gjorda på Amerikansk vit-ek. Men de andra 6 väcker lite mer intresse och nyfikenhet. Samtliga 6 kommer från Frankrike:

 

Limousin: En tidigare egen region i centrala Frankrike känt bl.a. för sin förekomst av ek och denna ek är en av två sorter tillåtna att lagra cognac i.

 

Troncaís: Ett statligt ägt 10533 hektar stort skogsområde där ca 70% består av Ek.

 

Allier: Området där tidigare Troncáis ligger i, hela regionen består av mycket skog och Allierfat är välkända för sin kvalitet.

 

Vosges: Ett skogsområde i östra frankrike som består till största del av Quercus Robur dvs den Ek vi har mest av här i Sverige (kallas även röd-ek).

 

Jupilles: Oj vad mycket det fanns om just dessa fat men kortfattat så är Jupilles Ek otroligt kompakt och ekstavarna man får ut från de över 100-år gamla ekarna används för att lgara de allra finaste vinerna i.

 

Les Bertranges: Ekfat från ett område i norra Frankrike på gränsen till Luxemburg.

 

Jag hoppas ni gillar lite ovanlig djupinfo om whisky, men Jura då?: Whisky från Islay of Jura (granne med röktunga Islay) har tillverkats i nuvarande form sedan 1963 och är det enda destilleriet på ön. Seven woods är ett experient från destilleret själva som förutom standardutgåvor då och då släpper specialreleaser.

 

Officiella noteringar:

 

Doft:Muskot, jordgubbsylt på toast och brasilianska nötter.

 

Smak: Citronskal, sågspån, aprikos och tillagad persika.

 

Eftersmak: Stor portion vanilj som utvecklas i dova röktoner.

Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2018, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se